Cum să realizăm turbane pentru fetiţe

Turbanul, este anul acesta, un accesoriu care nu poate lipsi din garderoba niciunei fetiţe. Toţi copiii sunt frumoşi, dar fetiţele care poartă turbane sunt foarte sofisticate şi foarte drăgălaşe. Realizat din materiale fine şi de bună calitate, turbanul poate fi purtat cu succes în perioada mai răcoroasă a anului înlocuind căciula. Putem realiza turbanul din 2 straturi de material pentru sezonul rece, sau dintr-un singur strat pentru serile mai răcoroase de vară.

Ca şi material eu am folosit bumbac cu elastan, care este uşor de lucrat şi se aranjează foarte frumos pe cap. Dacă avem de făcut mai multe turbane, mai întâi realizăm un tipar, pentru a ne fi mai uşor la croit. Dintr-un carton mai gros confecţionăm tiparul după măsurile orientative ce le găsim în tabelul alăturat. Desenăm un dreptunghi căruia îi îndepartăm un colţ cu o tăietură rotunjită. Pentru croire nu mai trebuie să desenăm cu creta pe material, tăiem direct după tipar, la o distanţă de 5 mm de margine apoi coasem turbanul (la maşina de cusut) pe partea tăiată.

tippp

Dacă este turban dublu, lăsăm o porţiune de material necusut (în unul din colţuri), pentru a putea aşeza materialul în două. Stabilim cusăturile una peste alta cu bolduri pentru a putea încreţi frumos, aceasta constituind partea din faţă a căciuliţei. Întoarcem produsul pe dos şi cu un ac şi aţă pusă în două începem să insăilăm, pe linia cusăturii, apoi încreţim cât putem de mult. Întărim pliurile formate cu o cusătură în urma acului, cu grijă să nu se vadă aţa pe faţă. La final, întoarcem produsul pe faţă şi aplicăm o floricică confecţionată tot de noi. Pentru floricică am folosit cerculeţe de material cu diametrul de 10 cm, de regulă materiale de mătase sau saten şi un nasture îmbracat. Putem aplica orice fel de floare, chiar şi croşetată.

masuri 1