TUTORIAL – Cum să tricotăm un pulover cu fermoar, mânecă clasică şi glugă tip şal.

Mai întâi stabilim măsurile principale: lăţime spate, grosime piept, grosime talie, lungime mânecă, grosime mânecă partea de sub braţ şi lărgimea mânecii în partea de jos, grosime şold, sau măsurăm grosimea exactă a corpului, acolo unde vrem să se termine puloverul. Tricotăm un eşantion pe 20 de ochiuri şi înalt de vreo 7-8 cm, măsurăm eşantionul şi calculăm în funcţie de măsurile noastre, câţi ochi urmează să punem pe andrele, bineînteles, trebuie să avem stabilit şi modelul ce urmează să îl executăm. Eu am ales un model foarte simplu: 10 ochiuri pe faţă şi două ochiuri pe dos. Puloverul este început de jos, după măsura calculată anterior. Mai întâi am lucrat spatele (grosimea şoldurilor împărtit la 2). Betelia este lucrată cu punct jeteu şi pe o parte şi pe alta, astfel am obţinut o margine grosuţă si stabilă. Până la subraţ am lucrat drept, apoi am început să scad pentru a forma umărul. Niciodată nu lucrez primul ochi, îl transfer pur şi simplu de pe o andrea pe alta.

poza 2

Deoparte şi de alta a spatelui a fost nevoie să scad treptat: 5 ochi la primul rând, 5 ochi şi la partea cealaltă: apoi 3 ochi şi de două ori câte unul, astfel a ieşit o răscroială rotunjită. Cu 2 cm înainte de a termina de tricotat înălţimea răscroielii mânecii a trebuit să realizez răscroiala gâtului. Împarţi ochiurile în 2 părţi egale şi pui un semn la mijloc, apoi începi să lucrezi numai pe o parte a spatelui realizând astfel umărul puloverului. În momentul scăderii, din jurul gâtului nu vom încheia ochiurile, le lăsăm pe andrea până terminăm de scăzut. Începem să lucrăm din partea exterioară până aproape de mijloc, mai exact cu 10 ochiuri înainte de mijloc, ne întoarcem spre margine şi repetăm traseul având grijă să lăsăm de fiecare dată ochiuri în urmă. La mine a fost nevoie de 10 ochiuri, 5, 3, 1, 1, pentru a obţine rotunjimea gâtului. După terminarea ochiurilor de ,,scăzut” mai lucrăm câteva rânduri în sus, apoi încheiem ochiurile de pe umăr în 3 reprize. Din margine spre gât închidem în prima fază 5-6 ochiuri apoi continuăm să tricotăm rândul până la marginea cealaltă, ne întoarcem spre exterior şi repetăm această fază până terminăm ochiurile.

poza 3

La final închidem ochiurile. Repetăm această operaţie si cu celălalt umăr, apoi ochiurile rămase pe andrele, cele din jurul gâtului, le trecem pe un fir de aţă şi le lăsăm aşa deocamdată. Faţa puloverului este realizat din două părti egale, cu o diferenţă de 12 ochiuri (mai mult). Cei 6 ochi pe fiecare parte vor fi lucraţi în puctul de la betelie. La subraţ este necesar să scădem mai mult, începem cu 7 ochi, apoi 4, 1, 1,ţinând cont de numărul de ochi de la umărul spatelui. Pentru răscroiala gâtului trebuie să ţinem cont că trebuie să fie mai adâncă, începem să scădem mai de jos cu 3 cm, iar la primul rând de răscroială vom adăuga şi cele 6 ochiuri în plus. La fel ca şi la spate ochiurile rămase le transferăm pe un fir de aţă.

poza 4

Pentru mânecă a fost nevoie să construiesc un tipar după măsurile mâinii, pentru a putea realiza o mânecă corectă.Trebuie să scădem ochiuri în funcţie de linia tiparului. Pe partea din faţa mâinii trebuie să realizăm o răscroială mai mare, astfel începem cu 5 ochiuri, apoi 4, 2, 1, 1. La partea din spate a mâinii scădem 4, 2, 1,1. Ca să putem ţine o evidenţă exactă a numarului de ochi ce urmează a fi scăzuţi luăm o pagină liniată şi notăm pe fiecare rând ochii pe care i-am scăzut. După ce am scăzul la subraţ, este nevoie sa reducem câte un ochi la fecare rând pâna aproape de capătul umărului. Aici este necesar să scădem câte 3 ochi dintrodată, pentru a realiza rotunjimea umarului. Pentru a stabili cu exactitate inalţimea răscroiturii umărului facem următorul calcul: grosimea mâinii împărţim la 4 iar rezultaul il adunăm cu 5 cm. Gluga.

Mai întâi coasem cele două parţi ale feţei de spate, iar ochii rămaşi pe firele de aţă îi transferăm pe andrele, având grijă la găurile care se formează în unele locuri. Acolo mai ridicăm un ochi pe care mai apoi îl scădem. În prima fază tricotăm o betelie de 5 cm în punct un ochi pe faţă şi unul pe dos, pentru a crea o stabilitate puloverului apoi începem să tricotăm gluga. Pentru glugă am lucrat drept până aproape de vărful capului, apoi am făcut margine în punct pe faţă (pe ambele parţi), am încheiat ochii, am aplicat un fermoar, astfel gluga poate fi transformată în guler tip şal.